Presenten el CIDAI, una iniciativa publicoprivada per promoure la Intel·ligència Artificial

  • El CIDAI (Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence) està impulsat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visio per Computador, Eurecat, Everis, i2CAT, Microsoft i SDG Group.
  • La iniciativa reforça el posicionament de Catalunya com un dels grans hubs d’innovació en Intel·ligència Artificial d’Europa.

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visio per Computador, Eurecat, Everis, i2CAT, Microsoft i SDG Group han creat el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI), una iniciativa publicoprivada per promoure la transferència de solucions tecnològiques i la realització de projectes conjunts entre entitats generadores de coneixement i empreses i institucions usuàries i demandants de solucions innovadores en Intel·ligència Artificial.

Emmarcat dins de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, el CIDAI té com a objectiu la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar la innovació en els sectors estratègics del país, inclosos els serveis públics i el tercer sector, i la identificació de propostes tecnològiques innovadores provinents de recerca capdavantera en Intel·ligència Artificial, per difondre-les a empreses i institucions.

Potenciar l’ecosistema català d’Intel·ligència Artificial com un pol de referència internacional creant una comunitat connectada, activa i dinàmica que impliqui a la majoria dels agents és un altre dels objectius del CIDAI, que té també com a finalitat accelerar l’adopció de la Intel·ligència Artificial fiable en el món empresarial i a la societat, mitjançant projectes que demostrin el seu benefici i reduint les barreres existents.

A l’acte de presentació, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya, Catalonia.AI, que ha aprovat avui el Govern, posa les bases perquè “de la mateixa manera que hem arribat a esdevenir un hub de coneixement d’Europa, també ens podem consolidar com un hub digital a nivell europeu i mundial”.

Aquesta estratègia de digitalització, ha explicat el president, “l’hem d’acompanyar de mecanismes per incloure tothom”, perquè “l’hem de veure com un gran projecte d’integració social”. “Hem d’aprofitar la Intel·ligència Artificial per augmentar les capacitats de les persones, per contribuir a l’increment del benestar individual i col·lectiu”, ha apuntat.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha destacat que “el CIDAI, establert com un centre de serveis en xarxa, serà una peça fonamental dins de l’estratègia de país Catalonia.AI per promoure l’adopció de la Intel·ligència Artificial a Catalunya”. En aquest sentit, Puigneró ha afegit que “la IA és una de les tecnologies digitals avançades que més impacte econòmic i social tindrà els propers anys, un potencial que el Govern de Catalunya vol aprofitar com una gran oportunitat de país en benefici de la societat i un gran pas endavant en la seva aposta per fer de Catalunya una nació digital capdavantera de referència mundial”.

Per la seva part, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que aquesta Estratègia “ens posiciona entre les societats del coneixement”, perquè “el coneixement i el talent són els elements clau que marcaran la competitivitat dels territoris els propers anys”. I ha afegit que “treballem per facilitar aquesta imprescindible relació que hem d’establir entre recerca, la ciència que aquesta genera, i empresa”.

“La Intel·ligència Artificial és una disrupció que ha d’incorporar necessàriament una dimensió ètica per tal de garantir que aquesta tecnologia es posi al servei de la ciutadania i no a l’inrevés”, ha recalcat el comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson.

En paraules del president d’Eurecat, Xavier Torra, el CIDAI “neix amb la finalitat de consolidar un espai on la demanda avançada podrà conèixer de primera mà els avantatges de la Intel·ligència Artificial aplicada a molts sectors”, a fi que “tota la comunitat pugui veure i generar noves expectatives, nous models de negoci i nous llocs de treball basats en aquesta tecnologia en els propers tres anys”.

Per apropar les oportunitats que obre a tot el teixit econòmic i productiu i a la societat, el CIDAI neix “amb una vocació totalment inclusiva i integradora de tots els agents de la innovació i potencials usuaris a Catalunya, orientada a la promoció de la cultura de les dades i de la Intel·ligència Artificial i a impulsar nous projectes que resolguin els dubtes al voltant de l’aplicació d’aquest àmbit tecnològic a la nostra societat”, ha remarcat el director del CIDAI, Marc Torrent, que ha posat de relleu que “la iniciativa reforça el posicionament de Catalunya com un dels principals Digital Innovation Hubs a Europa” en noves tecnologies d’acord amb l’estratègia de la Generalitat. Des de la perspectiva social, ha afegit, “el CIDAI vetllarà per una Intel·ligència Artificial fiable, integradora i dinamitzadora d’oportunitats, tot evitant biaixos i incidint en el respecte de la privacitat”.

El director adjunt del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), Josep Maria Martorell, ha destacat l’aportació del centre com a infraestructura de càlcul i dades adaptada als reptes que planteja la Intel·ligència Artificial. Martorell ha assegurat que “el futur MareNostrum 5 serà una gran oportunitat per al teixit industrial i estarà a disposició d’aquest projecte i de totes aquelles col·laboracions publicoprivades que es puguin establir en el camp de la Intel·ligència Artificial”.

En paraules del director del Centre de Visió per Computador (CVC), Josep Lladós Canet, “la Intel·ligència Artificial té un impacte directe sobre la societat i és necessari poder aglutinar els principals agents que hi treballem activament dins d’aquest camp amb recerca d’excel·lència. A Catalunya, la Visió per Computador, una de les subàrees de la IA amb més impacte i massa crítica tant en l’àmbit científic com en innovació, compta amb un ecosistema de més de 1.100 professionals i va tenir un volum de negoci de 160 milions d’euros solament el 2019. El CIDAI serà de gran ajuda per impulsar i visibilitzar aquesta comunitat que treballa a primer nivell dins l’àmbit mundial”.

D’acord amb l’Executive Director de Data & Analytics d’Everis, Adolf Hernández, “la creació del CIDAI confirma l’aposta estratègica de Catalunya per la Intel·ligència Artificial com a motor de transformació de la societat digital. La presència d’Everis com a Core Partner en aquesta iniciativa reforça el nostre compromís i el de tot el grup NTT per la creació de la societat del futur a través de la innovació i l’ús ètic de la tecnologia, i en concret per Barcelona i Catalunya com a seu del nostre Centre d’Excel·lència Global d’Intel·ligència Artificial”.

Segons el director de la Fundació i2CAT, Josep Paradells, “el CIDAI és una de les iniciatives vertebradores de l’estratègia Catalonia.AI amb la visió de convertir-se en un referent per a les empreses de demanda tecnològica, un espai on podran rebre la capacitació, l’assessorament i la demostració de com la Intel·ligència Artificial pot aplicar-se per a resoldre les seves necessitats i per a generar nous models de negoci”.

Per a la directora de Relacions Institucionals de Microsoft Ibèrica, Montserrat Pardo, “és innegable el potencial de la IA com habilitador de la transformació digital, així com l’oportunitat sense precedents que representa per a millorar la competitivitat de l’entorn empresarial i l’economia. A Microsoft apostem per una necessària col·laboració publicoprivada per mantenir i seguir desenvolupant projectes relacionats amb innovació i l’ús de tecnologia com la IA, augmentat la seva penetració entre el sector públic i les empreses. En fer que la Intel·ligència Artificial potenciï la intel·ligència humana, es podran trobar solucions als principals desafiaments a què s’enfronta la humanitat. La clau per liderar el futur és la intensitat tecnològica, invertir en aquelles tecnologies que diferencien i potencien la capacitat competitiva de cada empresa de qualsevol sector. Amb la nostra participació en el CIDAI estem contribuint a potenciar aquesta innovació per dur a terme una veritable transformació a la nostra economia i societat”.

“Tots som conscients de la importància i l’impacte de la digitalització en les nostres vides. De fet, amb freqüència parlem de la necessitat de canviar els nostres models productius i de servei per millorar la competitivitat de la nostra economia, i el benestar de la gent, malgrat que sovint ens costa concretar què fer. Per a nosaltres des de SDG Group, el CIDAI és una oportunitat de contribuir a la societat en aquest projecte de millora i adaptació al canvi digital. Comprenem que les organitzacions que estem en aquest món tenim una responsabilitat i un compromís en ajudar les institucions i empreses de la nostra societat a mantenir un posicionament global en un món cada cop més dirigit per les dades i la Intel·ligència Artificial, i que el CIDAI és una plataforma on plegats podem sumar”, ha assenyalat August Mabilon, soci de SDG Group.

El model dels Digital Innovation Hubs establerts per la Comissió Europea

El CIDAI s’inspira en el model de Centres de Competència dels Digital Innovation Hubs establert per la Comissió Europea i es configurarà com un centre en xarxa al servei de les empreses i institucions. En aquest sentit, els eixos que el vertebren són la utilitat i l’impacte, a partir del diàleg constant amb les empreses i organitzacions de l’entorn per prioritzar i impulsar les iniciatives i tecnologies més rellevants.

Altres valors del CIDAI són l’excel·lència, la neutralitat i els principis ètics, amb el desenvolupament d’activitats i projectes liderats per experts en l’àmbit, amb vigilància tecnològica continuada i l’aplicació de bones pràctiques a nivell europeu i la proximitat, amb la idea d’inspirar, demostrar i fer més accessible l’estat de l’art per a les empreses i les institucions coordinant agents de tot el territori.

Aquesta iniciativa s’integrarà com a centre de competència amb l’estratègia de DIH de Catalunya en coordinació amb el programa ProACCIÓ 4.0 que lidera ACCIÓ i on es coordinen totes les iniciatives per tal d’ajudar a la transformació tecnològica de les empreses catalanes.

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, apreti l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies
IoT Catalan Alliance

Tipologia

Filtrar

Activitat

Filtrar

Sector

Sector Primari

Sector Secundari

Sector Terciari

Filtrar