El Govern ha presentat recentment aquesta eina que té com a objectiu blindar els drets i les llibertats digitals de la ciutadania de Catalunya.
Notícia original d’SmartCatalonia.
Aquesta setmana s’ha obert el procés de participació d’entitats i ciutadania perquè facin les seves aportacions a la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals, una eina que té com a objectiu blindar els drets i les llibertats digitals de la ciutadania de Catalunya. Per fer-ho, cal accedir a aquest enllaç.
El Govern ha presentat la Carta aquest dilluns 8 de juliol, impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. La primera proposta de contingut ha estat elaborada de manera participada amb la societat civil i es preveu tenir una primera versió tancada del document el mes d’octubre, coincidint amb la commemoració de l’1-O.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró ha defensat que “la revolució tecnològica ens planteja el naixement de nous drets emergents del segle XXI, com el de l’accés universal a Internet, el de la capacitació digital o el de l’ètica en l’ús de la Intel·ligència Artificial i la governança algorítimica”.
L’acte també ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, l’activista i cofundadora de Xnet, Simona Levi, el subdirector de la Fundació i2CAT i director de recerca del Citilab, Artur Serra, i la directora general de Societat Digital, Joana Barbany.
La Carta recull drets humans fonamentals, en la seva versió digital, drets digitals nous i emergents, i drets del segle XXI. La proposta els agrupa en els àmbits següents:
- Accés universal a Internet.
- Model de governança d’Internet obert, inclusiu i amb pluralitat i diversitat d’actors (multi-stakeholderism).
- Llibertat d’expressió i d’informació.
- Innovació digital, creació, accés i distribució del coneixement.
- Protecció de dades i privacitat de la informació.
- Garantir la capacitació i la inclusió digital.
- Sobre l’ètica en l’ús de la intel·ligència artificial i la governança algorítmica.
- Mecanismes de salvaguarda dels drets digitals.
- Setge digital a Catalunya