El Govern de la Generalitat, amb el suport tecnològic de la Fundació i2CAT i el CESICAT, realitza la primera videoconferència amb xifrat quàntic a Europa

La consellera Munté i el secretari Nin en un moment de la videoconferència
El passat dia 6 de juliol, en presència de periodistes i membres de l’executiva catalana, la consellera de Presidència, Neus Munté i el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, van connectar a través d’una videoconferència amb el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin.
Podia semblar una videoconferència qualsevol entre la Secretaria de Telecomunicacions, situada a Hospitalet de Llobregat, i el Palau de la Generalitat, al bell mig de Barcelona. Era, però, una connexió pionera a Europa: la primera realitzada amb encriptació quàntica.
Aquesta tecnologia permet comunicacions extremadament segures, fora de l’abast de ciberatacs. La consellera Munté va destacar que promoure la recerca en tecnologies innovadores com la computació quàntica és “la millor manera d’anticipar-nos al futur […] amb totes les eines de què disposem, algunes d’elles molt potents, pensades i creades a Catalunya”.
La prova pilot realitzada dijous passat és part del Programa de recerca i innovació en Tecnologies Digitals Avançades que promou la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. Es va dur a terme amb el suport tecnològic de la Fundació i2CAT, que va ser responsable de desenvolupar el programari de la videoconferència, i el CESICAT.
L’elecció del xifratge quàntic no és casual. Mentre que la computació quàntica permetrà operacions computacionals molt més ràpides i eficients que les actuals, l’encriptació quàntica permet un intercanvi d’informació pràcticament invulnerable a qualsevol atac. Després dels diversos ciberatacs succeits a escala global aquest any, la recerca i desenvolupament d’aquest tipus de xifratge, basat en els principis de la mecànica quàntica, es considera la millor solució als problemes de seguretat dels països i les grans companyies.
Reportatges en profunditat: